Artikelen over: Garanties van oorsprong en certificaten

Wat zijn garanties van oorsprong?

Een eigenaar van Zonnepanelen met een vermogen groter dan 10 KW ontvangt twee types certificaten van de VREG.
Groenestroomcertificaten aanvaardbaar voor de jaarlijkse quotumverplichting ( "steuncertificaten") ontvangt u voor al uw elektriciteitsproductie. Het maakt hiervoor niet uit of u de geproduceerde elektriciteit ter plaatse verbruikt of in het net injecteert. Deze groenestroomcertificaten kan u bijvoorbeeld tegen minimumsteun verkopen aan de netbeheerder of er zelf de markt mee opgaan.
Garanties van Oorsprong (GvO) ontvangt u voor elke 1000 kWh die u in het net injecteert. De verkoop ervan verloopt niet automatisch via uw netbeheerder maar maakt deel uit van de bepalingen van uw injectiecontract. Het aantal groenestroomcertificaten die u ontvangt is dus in het algemeen verschillend van de aantallen GvO's.

Waarvoor worden garanties van oorsprong gebruikt?Zoals de naam zelf aangeeft kunnen garanties van oorsprong door elektriciteitsleveranciers worden gebruikt om te bewijzen dat de energie die zij verkopen van groene oorsprong is. Het is dus een soort "elektronische postzegel" op de door uw installatie op het net geïnjecteerde energie welke aantoont dat deze afkomstig zijn van bijvoorbeeld zonnepanelen. De GvO's hebben maar een beperkte geldigheidsduur en vervallen na een termijn van 1 jaar. U dient deze dus tijdig over te dragen aan de koper.

Bijgewerkt op: 03/08/2020

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!